Latest

Monday, August 14, 2006

Batal jambatan kekal -- Kerajaan tidak akan tarik balik keputusan Kabinet – PM - Utusan

Oleh Marhaini Kamaruddin dan Rohani Ibrahim

JOHOR BAHRU 14 Ogos – Muktamad. Keputusan pembatalan pembinaan Jambatan Indah menggantikan Tambak Johor adalah kekal dan tidak akan ditarik balik.

Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berkata, Kabinet telah membincangkan mengenai projek itu secara teliti dan telah membuat keputusan.

“Beliau (Tun Dr. Mahathir Mohamad) boleh kata apa sahaja yang beliau suka. Saya Perdana Menteri, saya yang memutuskan apa yang terbaik untuk rakyat,’’ katanya kepada pemberita selepas melancarkan MSC Malaysia Cyber Centre di sini, hari ini.

Dr. Mahathir, bekas perdana menteri yang sejak kebelakangan ini mengkritik hebat pentadbiran Abdullah, semalam berkata beliau hanya akan berhenti daripada mengkritik kerajaan sekiranya pembinaan Jambatan Indah diteruskan semula.

Malah difahamkan Badan Perhubungan UMNO Negeri Johor yang mengadakan pertemuan tertutup dengan Abdullah hari ini turut bersetuju untuk tidak lagi menimbulkan isu tersebut.

Namun ketika ditanya mengenai pendirian Dr. Mahathir untuk terus mempersoalkan kerajaan yang membatalkan projek itu, Abdullah tidak menghalang beliau daripada memberikan apa jua pandangan dan kritikan.

“Tidak apalah... beliau boleh bercakap apa sahaja.’’

[More at http://www.utusan.com.my/utusan/archive.asp?y=2006&dt=0815&pub=Utusan_Malaysia&sec=Muka_Hadapan&pg=mh_01.htm]